De impact van namaak op online consumentenrechten in Europa
Laatst aangepast op 15/03/2017.
15 maart is Wereld Consumentenrechtendag en dat viert het netwerk van Europese Consumenten Centra (ECC-Net) met de lancering van het rapport ‘The impact of counterfeiting on online consumer rights in Europe’ en 10 tips waarmee consumenten kunnen vermijden dat ze namaak kopen op het internet. Terwijl namaakproducten in het verleden voornamelijk opdoken in het segment van de luxeproducten, treft namaak nu alle consumentengoederen. Imitatie geneesmiddelen, speelgoed, schoenen of auto-onderdelen zijn gemakkelijk op het internet te koop. De verleiding om een koopje op de kop te tikken, is groot. Naast veiligheid- en gezondheidsrisico’s heeft namaak soms ook financiële gevolgen voor consumenten en riskeren zij sancties in alle Europese landen. Het ECC-Net adviseert geen namaak te kopen!
Kris Peeters, minister van Economie en Consumenten zegt: “Consumenten moeten zich er van bewust zijn dat dat het kopen van namaakgoederen gevaarlijk kan zijn voor hun veiligheid en hun gezondheid. De brochure die het Europees Centrum voor de Consument vanaf vandaag online zet, is een nuttig initiatief. Dankzij een reeks praktische tips wordt de consument geholpen om namaak effectief te herkennen.”.
Wie regelmatig online shopt, heeft ze vast al gezien: aantrekkelijke koopjes tegen onklopbare prijzen. Of eerder prijzen die te mooi zijn om waar te zijn? De aangeboden producten zijn meer dan waarschijnlijk imitaties van merkproducten. Het ECC-Net waarschuwt: namaak kopen op het internet is geen goed idee. Het legt uit waarom, hoe u het vermijdt en wat te doen als u bedrogen uitkomt.
Wat zijn de risico’s van namaak kopen?
ECC-Net ontvangt dagelijks vragen van consumenten die (on)bewust namaakgoederen kochten. Waarom? Ze kwamen bedrogen uit.
- De kwaliteit van namaakproducten is niet altijd top en soms ronduit gevaarlijk voor uw veiligheid of gezondheid: bv. speelgoed, geneesmiddelen en cosmetica kunnen giftige bestanddelen bevatten.
- De douane onderschept en vernietigt vaak pakjes met namaakproducten. U ontvangt uw bestelling niet maar hebt wel betaald.
- De merkhouders sturen u de rekening voor het vernietigen van de namaakgoederen.
- Wat als uw namaakproduct stuk gaat? Imitatieverkopers verlenen meestal geen garantie.
Een voorbeeld
Mijnheer B. werd gecontacteerd door de vertegenwoordiger van de merkhouder naar aanleiding van zijn onlineaankoopaankoop van een namaak-T-shirt van zijn favoriete voetbalploeg voor 62 USD. Mijnheer B. begreep er niets van: hij kon aantonen dat de betaalde prijs (einde van het seizoen ) vergelijkbaar was met de officiële prijs en dat de website er professioneel uitzag. De vertegenwoordiger van de merkhouder argumenteerde dat een website met ‘outlet, shop of shirts’ in de naam, verdachte goederen aanbiedt. Mijnheer B. deed beroep op ECC België. Na overleg met de vertegenwoordiger liet die de claim vallen.
10 ECC-Net tips hoe u kunt vermijden dat u namaak koopt op het internet
Wilt u deze problemen voorkomen en zeker zijn dat u geen namaakgoederen koopt? De 10 tips van het ECC-Net tonen hoe u kunt vermijden dat u op internet imitaties koopt.
- Controleer de identiteit van de verkoper
- Zoek reviews van andere klanten
- Check of de website een kwaliteitsmerk heeft
- Beoordeel de algemene lay-out van de website
- Check jouw consumentenrechten op de webshop
- Controleer de productafbeeldingen
- Bekijk de prijs van het product
- Check op de officiële merkwebsite de erkende verkopers
- Betaal met een veilig betaalmiddel
- Wees voorzichtig met opgeknapte of refurbished producten
De brochure van het ECC-Net ‘Namaakproducten kopen ... een goed idee?’ licht elke tip beknopt toe.
Hebt u onbewust toch namaak gekocht?
Hebt u te goeder trouw toch namaak gekocht? Dan kunt u een en ander ondernemen om te proberen uw geld terug te krijgen.
- Contacteer de verkoper, leg uit dat de douane uw bestelling in beslag nam, dat u geen vervangend namaakproduct wenst, en dus terugbetaling van het totaalbedrag eist.
- Gebruikte u een betaalkaart? Contacteer uw bank of de uitgever van uw kaart en vraag een charge-back.
- Vorderde de merkhouder een schadevergoeding? Leg schriftelijk uit dat u te goeder trouw en voor eigen gebruik kocht, voeg printscreens van de webshop toe en betwist de vordering.
Details over de ruimere impact van namaak op de online consumentenrechten leest u in het rapport van het ECC-Net ‘The impact of counterfeiting on online consumer rights in Europe’. Met dit rapport wil het ECC-Net alle betrokken partijen, handelaars, autoriteiten en vooral consumenten die online kopen, meer daadkracht bieden.