Oplichting herkennen en voorkomen
Oplichters gaan alsmaar professioneler en sluwer te werk. Zo zetten ze zelfs artificiële intelligentie in, misbruiken ze data en ontwerpen ze zogenaamde dark patterns. Stel u daarom altijd waakzaam en kritisch op. Zodat u frauduleuze e-mails, misleidende aanbiedingen, valse facturen en andere oplichtingspraktijken herkent.
Hieronder geeft ECC België tips waarmee u oplichtingspraktijken leert detecteren. Zo trapt u niet in de val.
- Voer de WebshopCheck uitvoor u een onlineaankoop doet.
- Lijkt een aanbod te mooi om waar te zijn?Dan is het dat meestal ook. Niemand wint zomaar een prachtige reis of een gigantische som geld. Zelfs al is het verleidelijk om even op de link te klikken: doe het niet, want dit scenario ruikt naar oplichting.
- Lees reviews voordat u iets koopt.Hoe anderen verkopers beoordelen, geeft vaak een goed beeld over de betrouwbaarheid van een winkel. Al bekijkt u de online reviews beter met een kritische blik. Want ook beoordelingen worden soms gemanipuleerd.
- Voer absoluut geen betaling uit wanneer iemand u om een som geld vraagt zonder duidelijke of logische reden.Betaalt u toch? Gebruik dan een veilig betaalmiddel, zoals een kredietkaart. De charge back-procedure beschermt u tegen misbruik.
- Deel uw bankgegevens en zelfs persoonlijke gegevens nooit aan de telefoon, via e-mail of sms.Deze informatie is erg waardevol voor oplichters. Want daarmee kan een frauduleuze verkoper zomaar geld van uw bankrekening halen, zonder uw akkoord.
- Let op wanneer een onbekende verkoper onaangekondigd aan uw voordeur staat, u opbelt of berichten stuurt. De kans is groot dat hij of zij u inpakt met vlotte verkooppraatjes. En soms gaat het zelfs om een nepverkoper.
- Klik niet zomaar op een weblink.Zelfs wanneer de URL Nederlandstalig is of eindigt op ‘.be’. En zelfs wanneer een officiële merk- of bedrijfsnaam in een URL of e-mailadres staat. Want dat betekent niet automatisch dat het om een veilige website of betrouwbare afzender gaat.
- Lees altijd álle informatie voor u ingaat op een aanbieding.Sla ook de kleine lettertjes niet over. Want niets is gratis. Zoek dus naar het addertje onder het gras. En bekijk welke informatie van u wordt gevraagd.
- Voelt u twijfel? Handel daar dan naar.Beëindig een verdacht telefoongesprek meteen en klik nooit op een twijfelachtige link. Neem de tijd om na te denken of iets te checken en laat u niet zomaar overhalen. Ontvangt u een phishingmail? Stuur die dan door naar [email protected].