Reisdocumenten
Laatst aangepast op 28/03/2017.
Hebt u de juiste reisdocumenten? Dan vertrekt u zorgeloos naar het buitenland. Kijk dit op tijd na en stel u volgende vragen:
- Welke reisdocumenten hebt u nodig?
- Wie informeert u over de vereiste reisdocumenten?
- Hoe verkrijgt u de vereiste reisdocumenten?
- Welke reisdocumenten regelt u voor uw kind(eren)?
- En de Europese ziekteverzekeringskaart?
Welke reisdocumenten hebt u nodig?
- Reist u naar een bestemming binnen de EU, of naar IJsland, Noorwegen, Liechtenstein of Zwitserland? Dan hebt u geen bijzondere reisdocumenten nodig, behalve uw identiteitskaart.
Opgelet: woont u in een EU-lidstaat waarvan u niet de nationaliteit draagt? Dan kan de luchtvaartmaatschappij uw identiteitsbewijs eisen. Want een verblijfskaart is geen geldig reisdocument.
- Reist u naar een land buiten de EU? Dan hebt u in principe een paspoort nodig, of zelfs een visum.
Opgelet: Zijn uw naam en voornaam identiek op alle documenten (vliegticket, paspoort of identiteitskaart, visum ...)? En is uw paspoort nog lang genoeg geldig? Veel landen vragen een bepaalde geldigheidsduur na de reisdatum.
Wie informeert u over de vereiste reisdocumenten?
De precieze voorwaarden (en reisdocumenten) om een land binnen te mogen en om er minder dan drie maanden te verblijven? Die variëren van bestemming tot bestemming:
- Vul uw reisbestemming in op de website van de FOD Buitenlandse Zaken, en ontdek meteen welke reisdocumenten u nodig hebt.
- Of: neem in uw eigen land contact op met de ambassade van het land waar u naartoe reist. Of stap naar uw reisagentschap. En win informatie in over de vereiste formaliteiten en reisdocumenten (paspoort en visa).
- Boekte u uw reis via een reisagent? Deze is verplicht u te informeren over de nodige reisdocumenten en medische formaliteiten. Luchtvaartmaatschappijen hebben deze verplichting niet.
Opgelet: U reserveert uw reis bij een agentschap, maar in een land waar u de nationaliteit niet van hebt? Dan kan de reisagent u doorverwijzen naar de bevoegde autoriteiten in uw land.
Hoe verkrijgt u de vereiste reisdocumenten?
Uw identiteitskaart is toe aan hernieuwing of u hebt een (nieuw) paspoort nodig omdat het vervallen is of niet meer lang genoeg geldig blijft na terugreis?
- U bent Belg en u woont in België? Vraag een verlenging of een nieuwe aan bij de bevoegde dienst van uw gemeente. Houd rekening met de uitreikingstermijn als u bv. een lastminutereis boekt.
- U bent Belg en u woont in het buitenland? Contacteer het Belgische consulaat in het land waar u verblijft.
- U woont in België maar hebt niet de Belgische nationaliteit? Contacteer het consulaat of de ambassade van het land van uw nationaliteit in België. Een verblijfsvergunning vervangt uw identiteitskaart of paspoort niet.
Hebt u een visum of een speciaal reisdocument nodig, zoals een ESTA? Een visum vraagt u aan bij de ambassade van het land waar u naartoe reist. Bepaalde reisdocumenten kunt u online aanvragen. Maar let op: ook privéondernemingen verkopen bepaalde visa en reisdocumenten. Vaak betaalt u er teveel voor en misschien is het niet geldig. Deze firma’s verschijnen nochtans dikwijls bovenaan de lijst met zoekresultaten wanneer u een online zoekmotor zoals Google gebruikt. Neem dus zeker niet de eerste de beste.
Waar u een ESTA koopt en wat u kunt doen als u toch teveel betaalde, leest u hier.
Goed om te weten: op de website van de FOD Buitenlandse Zaken vindt u links van de officiële websites van alle landen over de hele wereld. Neem een kijkje om onaangename verrassingen te voorkomen.
Welke reisdocumenten regelt u voor uw kind(eren)?
Reist u naar het buitenland met een kind jonger dan twaalf? Dan moet u zijn identiteitsbewijs voorleggen: een paspoort of een identiteitsbewijs, zoals de Kids ID. Een Kids ID is vergelijkbaar met een identiteitskaart voor volwassenen. Alleen moet het kind niet tekenen. Uw land van bestemming bepaalt welke reisdocumenten u precies nodig hebt.
Sommige landen vereisen bijkomende documenten. Zo moet u voor Zuid-Afrika bv. een geboortecertificaat voorleggen voor kinderen jonger dan 18 jaar. Consulteer de website van Buitenlandse Zaken. En vraag tijdig deze documenten aan!
En wat met de Europese ziekteverzekeringskaart?
Reist u naar een Europese lidstaat, of naar Zwitserland, Noorwegen, IJsland of Liechtenstein? Zorg er dan voor dat u uw Europese ziekteverzekeringskaart (EZVK) op zak hebt. Met die kaart:
- krijgt u vlotter toegang tot de medische zorg die u nodig hebt om uw verblijf voort te zetten
- regelt u de terugbetaling van de verstrekte prestaties
Ze is maar één jaar geldig en enkel verkrijgbaar op aanvraag bij uw ziekenfonds.
Opgelet: Reist u naar een bestemming buiten de Europese Unie? Dan is de Europese ziekteverzekeringskaart niet nuttig. Vraag aan uw ziekenfonds welke medische dekking u krijgt. En sluit eventueel een private verzekering af.