Frauduleus incassobureau aan de lijn?
Laatst aangepast op 08/08/2019.
ECC België ontvangt veel vragen over de agressieve praktijken van buitenlandse incassobureaus, die zogenaamde niet-betaalde rekeningen innen. Consumenten klagen over intimiderende telefoontjes van deze incassobureaus, gevolgd door een betalingsherinnering per e-mail. Betalen ze niet (een aanzienlijk bedrag op een buitenlandse, soms Turkse bankrekening), dan volgt een zeer agressieve betalingsaanmaning. Deze incassobureaus dreigen met deurwaarders en inbeslagname van bezittingen bij niet-betaling.
Enkel incassobureaus ingeschreven bij de FOD Economie, mogen in België in naam van bedrijven niet-betaalde schulden innen. Zijn ze niet ingeschreven, dan zijn hun praktijken illegaal. Incassobureaus die niet op deze lijst staan, kunnen u dus niets maken.
Welke in België erkende bureaus er wel op staan, leest u op de website van de FOD Economie.
Ook deurwaarders zijn gebonden aan specifieke regels. Zonder vonnis kunnen zij de betaling van een schuld niet afdwingen. Ontdek het verschil tussen de verschillende soorten invordering van een deurwaarder.
Ons advies
Ontvangt u telefoontjes en e-mails van zelfverklaarde ‘incassobureaus’ of deurwaarders die betaling vragen voor een overeenkomst die u nooit hebt afgesloten? Negeer ze en betaal niet. De FOD Economie en ECC België maakten een lijst van niet-betrouwbare incassobureaus.
Goed om te weten: weet dat deze malafide bellers met regelmaat van naam veranderen. Heel recent kregen we ook klachten over de beweerde incasso’s Pragma Finance, Hardenberg en Beukers, Hoogvorst & Partners, … Hebt u twijfels, check ook de website www.oplichtersaandelijn.be of bel naar ECC België.