Een zonnebril nodig? Bestel schoenen op internet!
Laatst aangepast op 11/03/2021.
Online schoenen besteld maar een pseudodesigner zonnebril ontvangen? Logisch, toch? Dat is helaas wat enkele Belgische consumenten overkwam die op een ‘.de’-website met zeer aantrekkelijke prijzen hadden besteld. Het Europees Centrum voor de Consument België ontving recent talloze klachten over dergelijke praktijken. We leggen u deze vorm van fraude haarfijn uit. Zo loopt u alvast niet in de val.
Wat kenmerkt deze vorm van fraude?
Alle klachten hebben ten minste twee zaken gemeen:
- De consumenten ontvingen een fake designer zonnebril maar bestelden iets totaal anders, bv. schoenen, een lamp, een tas, ...
- Ze kochten op een website die merkartikelen tegen spotprijzen verkopen en waarvan de url eindigt op ‘.de’.
Deze sites zijn duidelijk frauduleus.
Hoe herkent u de fraudeurs? Volg deze tips
- Controleer altijd of de webshop een geografisch adres of een ondernemingsnummer vermeldt, bv. op de homepage, contactpagina, in de algemene voorwaarden of ‘juridische mededelingen’. Een website waarvan de url eindigt op ‘.de’ betekent niet dat de verkoper in Duitsland is gevestigd. Hetzelfde geldt voor ‘.fr" of ‘.nl’-websites.
- Vindt u een adres of ondernemingsnummer op de website? Zoek het even op met een zoekmachine zoals Google of Bing en controleer of het zoekresultaat overeenstemt met de informatie vermeld op de webshop. Bevat de website geen adres of ondernemingsnummer, of blijken deze gegevens verdacht? Bij twijfel zoekt u beter een andere betrouwbare verkoper.
- Buitensporig aantrekkelijke prijzen zouden een alarmbelletje moeten doen rinkelen. Meestal gaat het dan om namaakproducten. En het kopen van namaakgoederen is onwettig.
Goed om te weten: dankzij onze gratis Webshop Check kunt u betrouwbare van valse webshops onderscheiden.
Namaak kopen? Dit zijn de risico’s
De risico's zijn talrijk. Voor uw gezondheid én voor uw portemonnee. Door namaak te kopen, riskeert u dat:
- u helemaal niets, een product van slechte kwaliteit of zelfs een ander product ontvangt, bv. een pseudodesigner zonnebril in plaats van de bestelde schoenen.
- de douane het namaakgoed in beslag neemt en vernietigt.
- de merkhouder of zijn vertegenwoordiger u kosten aanrekent die kunnen oplopen tot een paar honderd euro.
Toch in de val gelopen?
Welke remedies voor u beschikbaar zijn, is afhankelijk van het scenario waarin u zich bevindt:
- Hebt u helemaal niets of iets anders ontvangen? Dien een klacht in bij de verkoper. Betaalde u met een kredietkaart? Dien een terugbetalingsverzoek in bij de uitgever van uw kredietkaart via www.mijnkaart.be.
- Vordert een juridisch kantoor kosten van u vanwege de schade die het merk heeft geleden? Deed u de aankoop te goeder trouw, dan kunt u de van u geclaimde kosten betwisten. Of u te goeder trouw kocht, hangt o.a. af van wat u kocht en van hoeveel u ervoor betaalde.
Wilt u meer weten over de risico's van namaak? Klik hier.