Surfen en klikken: weet u wanneer uw aankoop definitief en dus betalend is?

Laatst aangepast op 01/06/2022.

Stel: u grasduint wat op het internet en bent benieuwd hoeveel de gepersonaliseerde laptoptas, een vlucht of uw hotelverblijf precies kost. U doorloopt de verschillende stappen van de bestelprocedure om de totaalprijs te kennen. En ineens blijkt dat uw aankoop definitief is en u moet betalen. Kan dat?

Duidelijke bestelknop

Een aankoop is definitief zodra u op een bestelknop of een soortgelijke bestelfunctie klikt die een duidelijke en ondubbelzinnige tekst bevat die aangeeft dat u verplicht bent te betalen. Dit stellen Europese regels en bevestigt het Europees Hof van Justitie in een uitspraak van 7 april 2022.

Een goed voorbeeld van zulke tekst op een betaalknop: ‘Bestelling met betalingsverplichting’.

Goed om te weten: niet betalen of handtekenen, wel op de bestelknop met betaalverplichting klikken, bindt u als koper.

Wel of geen betaalverplichting?

De uitspraak van het Hof van Justitie gaat over de zaak van een Duitse consument. Hij ging via www.booking.com op zoek naar een geschikt hotel, klikte op de afbeelding in de resultatenlijst en besloot te boeken. De consument

  • klikte op de knop ‘Ich reserviere’ (Ik ga boeken)
  • vulde zijn persoonsgegevens en de namen van de andere gasten in
  • klikte op de knop ‘Buchung abschließen’ (Voltooi boeking)

Wanneer de Duitse consument op de gereserveerde datum niet opdaagde in het hotel, bracht het hotel een annulatievergoeding in rekening. De consument weigerde die te betalen. Het was volgens hem niet duidelijk dat hij een betalingsverplichting aanging. Het hotel was het daarmee oneens. Het geschil is in Duitsland voor de rechter gekomen, die met een prejudiciële vraag advies vroeg aan het Europees Hof van Justitie.

Het Hof stelt dat de formulering ‘Bestelling met aankoopverplichting’ een voorbeeld is. De EU-lidstaten mogen de handelaar toestaan een “andere overeenkomstige formulering” te gebruiken op voorwaarde dat die de betaalverplichting ondubbelzinnig aangeeft.

Het Hof stelt ook dat het aan de nationale rechter is om te oordelen of ‘Buchung abschließen’ een betalingsverplichting inhoudt. Hij moet daarbij nagaan wat een doorsnee consument verstaat onder het woord ‘boeking voltooien’: is het voor hem duidelijk dat er betaald moet worden of niet?

Voor een uitspraak is het wachten op het standpunt van de Duitse rechter. Wordt vervolgd.

Opgelet: koopt u wel eens op een website in een taal die u niet helemaal beheerst? Wees voorzichtig. Ook als u een automatische vertaalfunctie gebruikt. Een ongenuanceerde vertaling kan u misleiden met financiële verplichtingen tot gevolg.

Andere verplichte informatie vóór u koopt

Onlineverkopers moeten u, vóór u met hem een overeenkomst sluit, duidelijk en verstaanbaar informeren over:

  • zijn identiteit: geografisch adres en ondernemingsnummer
  • de inhoud van uw bestelling inclusief leveringsmodaliteiten
  • de verkoopsvoorwaarden inclusief herroepingsrecht
  • de betaalwijze

Wat dit precies inhoudt, leest u in ‘Online bestellen’.

Goed om te weten: niet alle onlineverkopers verdienen uw vertrouwen en sommigen gebruiken malafide praktijken om zich te verrijken. U checkt dus beter vóór u op de bestelknop met betaalverplichting klikt of de webshop waarbij u wilt kopen veilig is. Ons advies: doe de Webshop Check.

ECC tot uw dienst

Hebt u een vraag over een onlineaankoop bij een Europese webshop? Contacteer onze juristen voor gratis hulp en advies.