Reisorganisator FTI is failliet: tips voor betrokken reizigers

Laatst aangepast op 12/03/2025.

Update van 12/3/2025 - De Europese Commissie is een inbreukprocedure gestart tegen Frankrijk met het faillissement van FTI Voyages Frankrijk.

Op maandag 3 juni startte het Duitse bedrijf FTI Touristik GmbH een faillissementsprocedure, en op 15 juli vroeg de Franse dochteronderneming FTI Voyages SAS de vereffening aan. In deze gevallen bent u beschermd als u een georganiseerde reis of pakketreis hebt geboekt, d.w.z. een reis die ten minste twee diensten omvat, zoals vlucht + hotel. Afhankelijk van het geval zijn de te nemen stappen verschillend:

De naam van de ‘reisorganisator’ of ‘touroperator’ en de gegevens van het garantiefonds vindt u op de bevestiging van uw reservatie.

Deze bedrijven vallen onder het Duitse FTI Touristik: FTI Duitsland, FTI Oostenrijk en FTI Nederland. Ook 5vorFlug, BigXtra Touristik GmbH, DriveFTI, Cars&Campers en Meeting Point Rent-a-Car.

Een overzicht van alle mogelijke stappen vindt u op de website van FTI.

Werd de reis georganiseerd door FTI Touristik GmbH (Duitsland)? 

U kunt een terugbetaling vragen via het Duitse garantiefonds Deutscher Reisesicherungsfonds (DRSF).

Werd de reis georganiseerd door FTI Voyages SAS (Frankrijk)?

De situatie in Frankrijk is helaas een stuk moeilijker:

U boekte uw reis rechtstreeks bij FTI Voyages SAS?

Dien een aanvraag tot terugbetaling in bij APST, de Franse verzekeraar die instaat voor geannuleerde pakketreizen door faillissement. Normaal gezien ontvangt u zonder probleem terugbetaling. De gegevens van APST vindt u hier: https://www.apst.travel/assistance-voyageurs/

U boekte via een tussenpersoon, zoals Neckermann?

Update 12/03/2025  -  De Europese Commissie is een inbreukprocedure gestart tegen Frankrijk. De Europese Commissie meent dat de Europese richtlijn over pakketreizen niet correct is omgezet in de Franse wetgeving. Volgens de huidige Franse wetgeving zijn reizigers die een boeking hebben gedaan via een buitenlandse tussenpersoon niet beschermd bij insolventie van de reisorganisator, wat in strijd is met de Europese wetgeving. Deze inbreukprocedure bevestigt het standpunt van de verschillende Belgische belanghebbenden in deze kwestie. Deze inbreukprocedure is goed nieuws, maar de zaak is nog niet opgelost. Frankrijk heeft nu twee maanden de tijd om te reageren. Op dit moment is het nog niet mogelijk om te weten wat de gevolgen zullen zijn voor consumenten die hun pakketreis via Neckermann boekten. 

Ook ontvingen verschillende consumenten een dagvaarding van de rechtbank in Straatsburg. De zitting is gepland voor mei. Maar ook hier is het nog niet duidelijk welk gevolg de reizigers best geven aan deze dagvaarding.

Momenteel is het nog niet duidelijk wie de slachtoffers zal vergoeden.  APST (de verzekeraar) en de vereffenaar verwijzen momenteel naar elkaar. Momenteel buigen de Franse autoriteiten zich hierover. Ondertussen raden we u aan om toch een aanvraag tot terugbetaling in te dienen bij alle betrokken partijen: APST, de vereffenaar en bij de tussenpersoon (zoals Neckermann). Hou hiervan het bewijs bij. Ook al krijgt u waarschijnlijk een negatief antwoord.

De gegevens van APST en de vereffenaar vindt u hier: https://www.fti-group.com/fr/insolvabilite/fti-voyages-sas-clients . 

Bevat uw reiscontract een extra dienst die niet door FTI wordt geleverd?

Hebt u via een doorverkoper een georganiseerde reis van FTI geboekt en daaraan een reisdienst van een andere aanbieder toegevoegd? In dit geval wordt de doorverkoper via wie u deze reservering deed, beschouwd als de touroperator. Als de reis niet door kan gaan, moet hij u terugbetalen. Het Garantiefonds is niet betrokken bij dit scenario.

U boekte geen pakketreis maar individuele reisdiensten?

Reserveerde u bijvoorbeeld hotelovernachtingen, een huurauto, een camper, excursies of luchthavenvervoer? Deze afzonderlijke reisdiensten vallen niet onder de wettelijke verzekeringsbescherming voor pakketreizen en worden dus niet terugbetaald door het garantiefonds.

Verifieer met FTI of u nog gebruik kunt maken van de geboekte diensten. FTI is 24/7 te bereiken via de hotline: +49 (0)89 710 45 14 98.

Hebt u enkel accommodatie geboekt? Controleer dan of u een 'Sicherungsschein' (verzekeringsbewijs)  ontvangen hebt. Dat geeft u recht op een terugbetaling indien nodig.

Contacteer desnoods rechtstreeks de leverancier (hotel, autoverhuurbedrijf, …). Geeft hij aan dat de dienst betaald werd en dus zonder extra kosten uitgevoerd wordt, vraag daarvan dan een bevestiging per email.

Geeft de dienstverlener aan dat er niet betaald werd door FTI, maar u betaalde wél aan FTI, check dan onderstaande opties.

Mogelijke bijkomende opties

U betaalde met een kredietkaart?
Betwist de betaling bij de uitgever van de kredietkaart. Doe dat via de charge back-procedure op www.mijnkaart.be. Voeg ook de informatie toe over het faillissement.

U hebt een reisverzekering?
Contacteer de verzekeraar of uw verzekeringsagent om te bekijken of u voor dit faillissement gedekt bent.

Geen terugbetaling bekomen?
U bekomt geen terugbetaling via de uitgever van uw kredietkaart of verzekeraar, dan kunt u een schuldvordering indienen bij curator. De gegevens verschijnen hier zodra de curator werd aangesteld.