Online verkoopfraude

Online aankopen doen, thuis vanuit uw zetel? Dat is gemakkelijk, maar soms ook gevaarlijk. Want wie niet goed oplet … kan zomaar ongewenste oplichters de woonkamer binnenloodsen.

Daarom verzamelde ECC België heel wat kennis over online verkoopfraude. De belangrijkste tip? Doe altijd een WebshopCheck voordat u een aankoop plaatst. Zo controleert u of u zich op een veilige, betrouwbare webshop bevindt. Let daarnaast op voor:

Verkoopfraude via sociale media

U scrolt door uw feed en ziet plots een aantrekkelijk product of een goedkope aanbieding. Klik dan niet instinctief op de link, maar controleer eerst de betrouwbaarheid ervan. Lijkt het aanbod u te mooi om waar te zijn, dan is het dat waarschijnlijk ook.

Opent u de link toch? Neem dan eerst een schermafbeelding van de advertentie, want frauduleuze posts zijn later moeilijk traceerbaar. Betaal enkel op beveiligde webpagina’s, die herkent u aan het slotje of de vermelding van ‘https’ in de URL. Kies ook altijd voor een veilige betaalwijze, zoals een kredietkaart of PayPal.

Verdoken abonnementen

Advertenties op sociale media laten u vaak in een abonnementsval trappen. U klikt op enkele links, leest de kleine lettertjes niet … en zonder dat u het beseft, sluit u een ongewenst abonnement af.

Tip: op de uitgebreidere webpagina over verborgen abonnementen ontdekt u hoe u deze vorm van fraude detecteert en welke stappen u best onderneemt als u toch werd opgelicht.

Verkoopfraude via tweedehandssites en andere platformen

Koopt u graag tweedehandsspullen via gespecialiseerde platformen en veilingsites? Dat is duurzaam, maar niet zonder gevaar. Blijf daarom altijd binnen het platform om te communiceren met de verkoper, de verzending te regelen en de betaling te voltooien.

Spoort iemand toch u aan om rechtstreeks contact op te nemen? Ga daar dan niet op in. Uit getuigenissen blijkt dat veel slachtoffers buiten het platform een frauduleuze betaallink ontvingen. Nadat ze die aanklikten, werd hun bankrekening leeggehaald.

Tip: nog meer weten over verkoopfraude? Lees dan de webpagina’s ‘Kopen op een onlineplatform’ en ‘Kopen op een tweedehandsplatform’.

Dropshippers

Sommige (frauduleuze) ondernemers proberen snel geld te verdienen via een webshop die ze opzetten via Shopify, bijvoorbeeld. Vaak doen ze aan dropshipping. Ze bieden koopjes aan, maar beschikken zelf over geen enkele voorraad. Ze doen een beroep op externe, spotgoedkope aanbieders en treden alleen maar op als doorgeefluik. Daarbij overtreden ze vaak de Europese consumentenrechten.