Zoekmachinefraude

Zoekmachines als Google, Bing en Yahoo? Die gidsen u door het wereldwijde web. U tikt een zoekterm in en de searchengine schotelt u meteen de meest relevante resultaten voor. Helaas zitten daar soms frauduleuze websites tussen. Let dus goed op wanneer u een link aanklikt.

Hoe hoger een website in de zoekresultaten verschijnt, hoe groter de kans dat u die link aanklikt. Daar spelen oplichters op in. Zo kopen ze advertenties aan en maken ze slim gebruik van populaire zoekwoorden. Soms prijkt hun website daardoor helemaal bovenaan de resultatenlijst. Waardoor u hun link argeloos aanklikt.

En dat is niet zonder risico:

  • U kunt zo een ongewenst abonnement aangaan.
  • Of u doet beroep op een noodhulpdienst die u overdreven bedragen vraagt, vaak op agressieve wijze.
  • Of u betaalt voor een dienst die een gratis actie voor u onderneemt, zoals een visum aanvragen of een abonnement opzeggen. 

Momenteel ontvangt ECC veel klachten over de bedrijven ByMetis en Termination Experts

Enkele voorbeelden van zoekmachinefraude:

  • U reist binnenkort naar de Verenigde Staten en hebt een ESTA (visum) nodig? Wanneer u daarnaar op zoek gaat via Google, staat de officiële visumdienst niet bovenaan de resultatenlijst. U komt daarentegen terecht bij een commercieel bedrijf dat het ESTA voor u aanvraagt tegen betaling. Daardoor betaalt u meer dan wanneer u het visum rechtstreeks had aangevraagd. Dit is geen vorm van oplichting, maar het is wel misleidend.
  • U trekt de voordeur achter u dicht en beseft dat u zichzelf zonet buitensloot. In paniek zoekt u naar een slotenmaker. Daarbij neemt u contact op met het eerste bedrijf dat door de zoekmachine wordt aanbevolen. Dat bedrijf komt bij u langs en helpt u uit de nood, maar schotelt u daarna een monsterfactuur voor. Weigert u die te betalen? Dan wordt hun communicatie alsmaar dwingender.
  • Die praktijk komt ook voor bij ongediertebestrijders. Klanten ontvangen soms facturen van ruim 1000 euro.
  • U zoekt naar betaalbaar brandhout op het internet? De verkopers van brandhout en pellets die bovenaan de zoekresultatenlijst verschijnen, zijn niet altijd uw vertrouwen waard: u bestelt en betaalt, maar de levering blijft uit.
  • U wenst een abonnement stop te zetten bij een bepaald bedrijf en u kijkt online hoe u dit moet doen. U klikt op de eerste link die aanbiedt om dat abonnement stop te zetten. Wat de consument niet altijd beseft, is dat deze dienst betalend is, terwijl het abonnement gratis opgezegd kon worden via het bedrijf zelf.

Deze bedrijven zorgen momenteel voor klachten bij het Europees Centrum voor de Consument:

ByMetis en Termination Experts

ECC ontving tientallen klachten van consumenten die effectief een abonnement wensten te annuleren en hiervoor op de website van één van deze Nederlandse bedrijven belandden. Ze werden verrast door een factuur en zelfs betalingsherinneringen. De meeste consumenten realiseren zich niet dat ze beroep doen op een betalende dienst.

Kreeg u een vraag tot betaling van ByMetis of Termination Experts? Geen paniek. U moet niet betalen en we leggen u uit hoe u best reageert.

ByMetis en Termination Experts zijn verschillende bedrijven maar hun praktijken en de klachten die we ontvangen zijn identiek. Onze tips dus ook.

Waarom moet u niet betalen?

  • De betaalknop: volgens Europese regels moet de knop, waarop u tijdens het aankoopproces klikt om uw bestelling af te ronden, enkel de duidelijke en ondubbelzinnige tekst bevatten die aangeeft dat u verplicht bent te betalen (bv. ‘Nu betalen’, ‘Bestelling met betalingsverplichting’). Stond er andere informatie bij op de knop of een andere tekst? Dan bent u niet gebonden door het contract en moet u niet betalen.
  • Levering van de dienst: de dienst waarvoor ByMetis en Termination Experts betaling vragen, namelijk de annulatie van uw abonnement, wordt blijkbaar niet altijd uitgevoerd. Vraag het bedrijf, waarvan u het abonnement wenste stop te zetten, om een schriftelijk bewijs of dit effectief stopgezet is of niet. Is dit niet het geval, gebruik dan dit bewijs om de betaling te betwisten.

Opgelet: consumenten informeerden ons dat ze een betalingsaanvraag ontvingen voor een abonnement dat ze nooit hadden afgesloten of voor een abonnement dat ze helemaal niet wilden stoppen! Vraag ByMetis of Termination Experts hoe ze aan uw gegevens kwamen, de schrapping van al uw gegevens en het bewijs ervan. En betaal uiteraard niet.

Dit is wat u best onderneemt.

  • Stuur een brief naar ByMetis en Termination Experts en gebruik de juridische argumenten hierboven, van toepassing voor u. Vergeet niet om een kopie van uw bewijs mee te sturen, waaruit blijkt dat het abonnement helemaal niet werd stopgezet.
  • Krijgt u nog aanvragen tot betaling via mail of brief? Dan kunt u deze negeren. Krijgt u een aangetekend schrijven? Contacteer ons.
  • Krijgt u een brief van een incassobureau of gerechtsdeurwaarder? Geen paniek. Deze kunnen u niet dwingen tot betaling zonder uitspraak van een rechtbank. U stuurt hen een gemotiveerde en schriftelijke betwisting.

Weet dat wij deze praktijken reeds hebben aangekaart bij de Economische Inspectie.